11 Eylül 2010 Cumartesi

RENGİN: YALNIZ GECE


aslında diğerlerinden bir farkı yok
biraz daha yalnızım sadece
biraz daha yorgun bu gece

ya senden vazgeçip yalnız kalmalı
ya da sır gibi seni yaşamalı
bu derde derman yok, nafile..

ağlama gönlüm ah ağlama
sen istedin bunları
sakın ağlama, suç sende
suç sevende

ağlama gönlüm ah ağlama
sen yaptın hataları
bedelini öde

ses etme gönül, pes etme gönül ah
zamanla geçer dert etme gönül

Harika bir şarkı... 90'lı yıllara damgasını vurmuştur.

FİLM DEĞERLENDİRMESİ: Hachiko: A Dog's Story


Uzun süredir bilgisayarımda kayıtlı bir film Hachiko. Küçüklüğümün fiyasko hayvan başrollü filmleri gibi olduğunu düşündüğümden uzun süredir izlememiştim. Bugünse yeni bir filmim olmayışından ve başroldeki Richard Gere hatrına Hachiko'yu izleyeyim dedim.

Öncelikle köpeğin cinsini araştırdım. Japonya'ya özgü bir köpek başrol oyuncumuz. Tıpkı Japonlar gibi karakteri sağlam yaşamayı kendisine yol edinmiş bir köpek cinsi. Bu tür dünyanın ilk evcil hayvanı olduğu kabul ediliyor. Yaşayışları ve ağırbaşlılıkları Japonlarca saygı görülmelerini sağlamış. Ayrıca görüntü olarak Sibirya Kurtlarını andırıyorlar.

Başrolünde bir köpeğin olduğu ve benim unutamadığım tek film meşhur polisiye-komedi K-9'dur. Başrolü paylaşan K9 ve James Belushi belki de bu hayvanlı film furyasının en popüler ikilisiydi. Harika bir performanstı, izleyenler hatırlar. Hele ki bir sahnede dişi bir kanişle vakit geçirme şansı yakalayan K-9'umuzun keyifli dakikalarını James Brown'un dillere pelesenk olan "I feel good" adlı şarkısıyla izlemiştik ya onu unutamıyorum. Süperdi gerçekten!

Gelelim Japon köpeğimiz Hachiko'ya. Bu sevimli köpek henüz bir yavruyken Japonya'dan Amerika'ya gönderilir. Tabii gideceği adres şaşar ve kahramanımızla Prof. Richard Gere'in yolları kesişir. Sonrası bir köpek ve insan arasındaki dostluğun anlatımı halinde gelişiyor.

Hachiko filminin gerçek bir hikayeden yola çıkılarak izleyici önüne getirilmesi etkileyiciliğini artırıyor. Yönetmen kah köpeğin gözünden kah kahramanların gözünden yaşamı veriyor. Ülkemizde hayvanlarla çekilen filmleri ya da dizileri düşününce Hollywood'un hayvanların hareketlerini doğalmış gibi yansıtma konusunda kusursuz olduğunu söyleyebilirim. Hachiko'da o doğallığı sonuna kadar bulacaksınız.

Richard Gere'in oyunculuğu için pek bir şey söylemeye gerek yok sanırım. Diğer oyuncular film boyunca pek ön plana çıkmadıklarından Hachiko ve Richard Gere filmi sürüklemiş diyebiliyoruz. Hayvanlara özel ilgisi olanların kesinlikle kaçırmaması gereken bir film diye düşünüyorum. Ve tabii köpekleri yalaka, sürekli ilgi gösteren karaktersiz canlılar olarak görenlerin farklı bir gözle izlemesi gerektiğini de!